Börja odla kryddor

Förr i tiden odlade man mest sådant som man hade nytta av. Växter som hade olika funktioner samsades i planteringar utanför husknuten. Växterna kunde användas till att konservera maten med, eller smaksätta den, man kanske färgade textilier med dem, en del örter hade förmågan att hålla ohyra och flugor borta, och ytterligare andra botade sjukdomar.

Vore det inte kul att göra något praktiskt av dina rabatter utanför huset? Jag har ett förslag; odla kryddor i dem i stället! Det finns många roliga frönyheter i handeln, men jag råder dig, om du är nybörjare på området, att satsa på välkända och lättodlade kryddor, som du vet att du tycker om. Man behöver inte vara proffs för att lyckas! Det som krävs av dig är att du har en rabatt med väl genomsläpplig jord, har du lerjord kan du blanda i sand och lite träaska för att bättra på den.

Dessutom kan du behöva blanda i lite kalk, det tycker kryddorna om. Blanda inte för många sorter, de brukar sprida ut sig snabbt! Särskilt bra på det, är Pepparmyntan, Citronmelissen och Timjan, som sprider sig med rotutlöpare. För att säkert veta att de håller sig på plats, kan man plantera dem i en hink som man har haft sönder bottnen på. Andra som gärna sprider sig, är Oregano och Gurkört, men de frösår sig så det är lätt att ta bort de plantor som har "rymt"!
Trackback
RSS 2.0