Börja odla kryddor

Förr i tiden odlade man mest sådant som man hade nytta av. Växter som hade olika funktioner samsades i planteringar utanför husknuten. Växterna kunde användas till att konservera maten med, eller smaksätta den, man kanske färgade textilier med dem, en del örter hade förmågan att hålla ohyra och flugor borta, och ytterligare andra botade sjukdomar.

Vore det inte kul att göra något praktiskt av dina rabatter utanför huset? Jag har ett förslag; odla kryddor i dem i stället! Det finns många roliga frönyheter i handeln, men jag råder dig, om du är nybörjare på området, att satsa på välkända och lättodlade kryddor, som du vet att du tycker om. Man behöver inte vara proffs för att lyckas! Det som krävs av dig är att du har en rabatt med väl genomsläpplig jord, har du lerjord kan du blanda i sand och lite träaska för att bättra på den.

Dessutom kan du behöva blanda i lite kalk, det tycker kryddorna om. Blanda inte för många sorter, de brukar sprida ut sig snabbt! Särskilt bra på det, är Pepparmyntan, Citronmelissen och Timjan, som sprider sig med rotutlöpare. För att säkert veta att de håller sig på plats, kan man plantera dem i en hink som man har haft sönder bottnen på. Andra som gärna sprider sig, är Oregano och Gurkört, men de frösår sig så det är lätt att ta bort de plantor som har "rymt"!

Mitt första inlägg om smink

Rosaskimrande kinder, fuktiga fylliga läppar, kattformade ögon med skuggor i antikgrönt, asfaltsblått eller purpur. Och så långa vippande fransar i svart. Trenden är naturlig, glamorös eller vampig. Det är bara att välja!

Ögon med form och färg
Fina kattformade ögon får du med eyeliner och/eller sotade skuggor. Gärna i någon av sommarens färger antikgrönt, asfaltsblått, plommon eller purpur. Vill du vara riktigt trendig lägger du till en gul skugga på ögonlocket. Men med mycket penna runt ögonen är det lätt att färgen börjar flyta eftersom pennorna är oljebaserade. Sota gärna runt hela ögat men fixera sedan pennan med en skugga i samma nyans. Då sitter den bättre, det blir också ett fint djup i färgen.

Många skuggor har mycket metalliskt skimmer som glimmar i ljuset. Ingenting vi rekommenderar dagtid, men till fest är det väldigt vackert. Fint för dig med bruna eller gröna ögon är de nya gröna skuggorna eller de i varma jordfärger. Har du blå ögon får du ett fint djup och fin lyster med skuggor i grått, plommon och purpur. Avsluta med ett par lager svart mascara.

Föredrar du matta skuggor finns de i till exempel ljust khaki och rosa. Det finns pennor som kan användas både blöta och torra. Prova sudda ut färgen.

Fransar som glittrar och förför
Svart men långt och vippande franstrend. Lösögonfransar har länge legat och lurat men aldrig riktigt slagit igenom. Det är ju rätt så pilligt att hålla på med. Men nu slår Lancôme till och lanserar ett kit med fransar i olika längder plus klister. Enklast är att bara använda ett par strån som du klistrar närmast fransarna längst ute vid ögonvrån. Till fest kan du prova de nya färgerna på mascara: plommon, grönt och guld. Borsta på en bas med svart mascara och avsluta med lite färg på de yttersta franstopparna.

Kinder med krämrouge och mjuka former
Fräsch hud med fin lyster är det som gäller för sommaren. Pröva de nya krämrougen från Lancôme, Isadora och Clinique. Krämrouge ger naturligt fräsch färg på kinderna.

Ta lite på fingrarna och stryk ut det på kindknotorna. Se till att tona ut färgen så att det inte blir fula skarvar. Puderrouge använder du för att skulptera fram en mer markerad form på ansiktet. Pluta med munnen och se var kinderna sjunker in. Där ska du borsta på rouget, men börja en bit utanför tinningarna och nedåt precis under kindbenen.

Naglar filade, formade och mönstrade
Långa eller korta spelar ingen roll så länge dina naglar är välskötta. Nagellacksfärgerna är allt från lätt ljusrosa till grått med oljeskimmer och läckert mörklila. Nagelförlängningar blir vanligare och Sverige är faktiskt känt för att ha duktiga nagelteknologer. De karaktäristiska rakt filade topparna är på väg bort. Istället kommer mjukt rundade och mer naturligt filade naglar med lite spets. Och mönster. En blomma, ett kinesiskt tecken eller en antikbehandlad yta med en lite avskalad färg ovanpå.

Läppar glänsande i lager-på-lager-färg
Munnen målas med skimrande läppstift och glänsande gloss. Det är djupet och fylligheten som är det viktiga. Du kan välja mellan allt från ett enkelt transparent läppglans som bara ger lite fin fyllighet till högpigmenterade läppstift och läppglans som ger både färg, form och fyllighet.

Det är fint med flera lager färg och sedan ett avslutande lager glans, färgat eller ofärgat. Vill du använda läppenna för att måla konturer och hålla färgen på plats ska du leta efter en färg som ligger så nära den andra läppfärgen som möjligt.

RSS 2.0