Tips och råd för naturligare, miljövänligare och hälsosammare hårvård

Använd inte starka schampon med en massa onaturliga tillsatser. Schampo är i sig inte särskilt naturligt, och många märken kan dessutom innehålla en ansenlig mängd helt onödiga tillsatser av onaturligt ursprung, syntetiska parfymer, ämnen som ska förändra utseendet på själva schampot, ämnen som ska göra ditt hår blankare, mjällfriare eller mer lättkammat etc. Men det är i själva verket så att ju mindre kemikalier du tillför ditt hår, desto friskare, vackrare, starkare, blankare och mjällfriare blir det i längden, alldeles av sig själv.

Använd inte hårbalsam i onödan. Balsam innehåller liksom schampo ofta massor med onödiga och onaturliga ämnen, som visserligen kan få ditt hår att verka lent och blankt för stunden, men som riskerar att täppa till både hud och hår, och på sikt kanske göra mer skada än nytta. Välj ett balsam med enbart naturnära ingredienser om du verkligen behöver det. Eller gör en naturlig oljeinpackning då och då. Du kan också sätta en liten mängd olivolja i hårtopparna innan du tvättar håret - eller en pytteliten mängd olja i vått hår efter tvätt. Det binder fukt i håret, ger glans och lyster och känns jätteskönt.

Om du har problem med mjäll, håravfall, torrt eller fett hår, klåda, eksem och allergier - eller om du verkligen vill att din hårtvätt ska göra minimal åverkan på vår miljö - då kanske du borde prova att tvätta dig utan schampo. I stället kan du använda lertvål, så kallad Rasul som är vulkanisk jord från Marocko. Den fungerar utmärkt på både hår och hud, torkar inte ut och känns fantastiskt skön. Man kan också mycket lätt koka sitt eget helt naturliga schampo av örter.

Undvik så mycket som möjligt att torka håret med fön eller torkhuv, likaså att använda värmeborste, locktång etc. Så stark värme och "vind" skadar ditt hår. Håret mår bäst av att självtorka. En hårtork är också en stark strålningskälla som troligen inte är särskilt hälsosam att använda nära hjärnan.

Ge ditt hår en stunds omsorg varje dag. Massera hårbotten, då och då med olja. Hårbotten ska kännas lös och elastisk. Borsta igenom håret ordentligt med en naturlig borste, använd inte kammar och borstar av syntetmaterial.

Använd inte stylingprodukter, hårspray, gelé, mousse, vax etc. som innehåller kemikalier eller onaturliga ingredienser. Det kan till exempel vara plastliknande ämnen, silikoner, lösningsmedel och olika tätningsmedel, inte minst akrylamid förekommer ofta i stylingprodukter. (Tunnelarbetarna fick nervskador, kossorna dog, men det är fortfarande okej att ha det i hårspray........)
En del ämnen kan vara av petrokemiskt ursprung (mineralolja, tensider, vaselin, paraffin m.fl.) Så gott som alla stylingprodukter som finns att köpa innehåller otroliga mängder sådana ämnen. Detsamma gäller för övrigt även hudkrämer, lotioner och dylikt. Mitt bästa råd: smörj inte in varken din hud eller ditt hår med något som du inte i princip skulle kunna tänka dig att äta. Det är en bra tumregel, eftersom mycket av det  du tillför hår och hud går rakt in i kroppen. Tänk på hur till exempel ett nikotinplåster fungerar, eller hur smidigt en hudkräm absorberas. Det är inte omöjligt att håret fungerar på liknande sätt, eftersom hårstrået är ihåligt med ett fjällskikt ytterst, och har en fantastisk hygroskopisk (vätskeledande) förmåga.

Utsätt inte ditt hår för starka kemiska behandlingar som färgning, blekning och permanent. Detta skadar inte bara håret och vår miljö, utan kan faktiskt även skada din hälsa. Studier har visat att när man färgar håret kemiskt (med permanenta syntetiska oxidationsfärger) så visar sig samtliga ingående ämnen vid urinprov efter bara en kort stund. Kemisk hårfärgning leder bland annat till en ökad risk för cancer i urinblåsan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0